Ястия със скариди

Скаридите могат да се използват успешно по най-различен начин, като от тях могат да се правят както основни ястия, предястия и ордьоври, така и изключително вкусни коктейли и супи.

Те без съмнение са един от най-обичаните морски дарове по света, което се дължи на превъзходните им вкусови качества и уникален аромат. Той наподобява леко на рибния, но далеч не е толкова тежък и натоварващ, а по-скоро мек и деликатен.

По тази причина, приготвянето им у дома не е съпроводено със силни миризми, каквито рибните ястия оставят след себе си. Това ги прави предпочитани за консумация, стига да е на лице твърде висока цена, на каквато не рядко, за съжаление, се продават.

Скаридите са доста мазна храна, подобно на раците, по което доста превъзхождат повечето видове риба. Това от една страна ги прави неподходящи за диета, но от друга страна диетолозите твърдят, че мазнините от скаридите не представляват никакъв проблем.

Описват ги по-скоро като враг на високия холестерол, защото съдържащите се в скаридите мазнини са сходни с тези на сьомгата и рибата тон, тоест полезни са за здравето. При всички положения, обаче, скаридите са по-високо калорични, което означава, че е важно да сме внимателни с количеството.

Освен това, водещи кулинари при помнят, че скаридите често се допълват от вредни и мазни тежки сосове, както и не рядко се обработват по неправилен начин, например пържат се, което ги прави по-малко полезни.

От друга страна, те са подходящи за онези хора, които се стремят към една по-богата на протеини диета, тъй като се нареждат на едно от челните места в хранителната верига в това отношение.

Те спомагат запазването и поддържането на мускулна маса, както и за нейното изграждане, в случай, че сте “нови” в спорта и фитнеса. Могат да се съхраняват сравнително дълго врем в замразено състояние, но е важно да се консумират бързо след като веднъж вече са размразени.